Sebas van den Brink

Al van kinds af wist ik wat ik wilde worden: Ontwerper.

Ontwerp en geofictie

Geofictie zou je kunnen zien als een ontwerpdiscipline: Je bedenkt immers landen, samenlevingen, met alles er op en eraan. Tolkien ontwierp – naast een landkaart – hele talen, liederen, volkeren, mythen en sagen. Dit is geofictie pur sang.

Voor mij is het rustgevend om in mijn fantasieland te duiken, om er ideeën over hoe “het” beter kan erop los te laten. Het is een land waar ik graag zou willen wonen, een utopie. Per definitie onbereikbaar, maar desalniettemin bruikbaar.

Geschiedenis

Om iets te kunnen ontwerpen heb je een basis nodig, die basis ligt vaak in het verleden. Goede karakters in verhalen worden omschreven in zogenaamde karakterbijbels, die hun hele verleden beschrijft. Zo kunnen acteurs beter vormgeven aan hun karakter en begrijpen waarom ze doen wat ze doen in de film (of boek).

Zo werkt het ook met ontwerp: Om een goed ontwerp van iets te kunnen maken zul je eerst een basis moeten maken. Dit kan een onderzoek zijn naar iets wat al bestaat (bijvoorbeeld straatlantaarns of een oud logo), om vervolgens hierop een verbeterde iteratie te maken.

Met fictie zul je een geschiedenis moeten schrijven, een fictieve historie die uitlegt waarom het fictieve heden zo is als deze is. Eentje die context geeft en het ontstaan verklaart van een maatschappelijk mindset van een fictief volk (eentje die moet lijken op de Nederlandse nuchterheid).

Gekleurdheid

Uiteraard heeft de auteur of bedenker hiervan persoonlijk invloed erop. Ik put hierbij uit mijn eigen ervaringen, inspiratiebronnen en wereldbeelden. Zo ben ik progressief ingesteld en optimistisch nihilist.

Contact

Ik ben te bereiken via info@tatoningen.nl, of per Twitter op @sebvandenbrink.