Meta

De Meta-categorie dient als zelf-referentie voor de gehele wiki. Beweegredenen, onderliggende bronnen, gebruikte media, allerlei referenties en uitleg over bepaalde pagina zul je hier terugvinden. Waar de rest van de wiki Tatoningen als bestaand beschouwd, is alles Meta duidelijk beschouwend.

Introductie

Het verzinnen van landen komt vaker voor dan misschien voorgenomen, je ziet het in onder andere in films, boeken en strips. Denk aan Wakanda (Black Panther, Marvel), Oceania (1984, George Orwell) of Middle Earth (Lord of the Rings, The Hobbit, The Silmarillion, JRR Tolkien). Daarnaast zijn er hobbyisten zoals Sebas van den Brink die zich bezig houden met het verzinnen van landen, puur om de hobby.

Deze hobby heet geofictie.

Tatoningen

De Koninklijke Federatie van Tatoningen is het resultaat van jaren ontwikkeling en blijft zich ontwikkelen. Als kind ontwikkelde Sebas al de eerste fantasielanden, vanaf toch zeker 8 jaar oud tekende hij de eerste landen. Daarbij focuste hij vooral op plattegronden en het ontwerpen van allerlei voertuigen, gebouwen en producten uit dat land.

Eerste geo

Vanaf ongeveer 10 jaar oud ontstond de eerste vaste versie van zijn hoofdgeo: Jooëne. Een enorm land op een enorme planeet, met een hoofdstad genaamd SimCity en een engelstalige inslag. Hierover werden voor de basisschool drie goed ontvangen werkstukken geschreven, op een oude, rode Olivetti typemachine.

Deze kreeg stuk voor stuk hoge cijfers en hadden, naast uit tijdschriften geknipte foto’s, ook getekende grafieken en plattegronden. Jooëne was een utopische samenleving, waarin een soort dictator (genaamd de ‘filantroop’) het land regeerde. Ondanks dat er een enkel, autocratisch staatshoofd was, zou het land wel ‘vrij’ zijn. Een vrije pers, vrijheid van meningsuiting en meer.

Echter, naar mate de tijd verstreek begon Sebas in te zien dat een dergelijke staatkundige constructie erg gevaarlijk is en snel ten prooi kan vallen aan een despoot. Daarnaast beviel de Engelstaligheid steeds minder en ook de grote schaal was slecht gedefinieerd.

Tweede, huidige geo

Jooëne is (zo geschat) 15 jaar meegegaan, voordat Tatoningen hieruit voortkwam. Dit om een relevanter ideeënplatform te hebben: Een duidelijk op Nederland gebaseerde geo, echter nog wel met een grote, maar duidelijker gedefinieerde omvang.

Allerlei ideeën moeten er in kunnen worden verwerkt, zowel in taal als in politiek, producten, cultureel, maatschappelijk en op andere vlakken. Zo is het belangrijk dat er een geschiedenis is die dient ter opmaat aan de uiteindelijke identiteit van een land, zoals ook in de realiteit. Uiteraard zijn er kaarten van het land en vele uitwerkingen van logo’s of ander beeldend materiaal.

Derde, toekomstige geo

Het is goed mogelijk dat ik Tatoningen op een gegeven moment moet aanpassen om bijvoorbeeld beter aan te sluiten op de Nederlandse identiteit – met name qua fysieke omvang. Echter zulke wijzigingen zullen niet ten koste gaan van deze wiki, geschiedenis, plaatsen en plattegronden kunnen daarop wel worden aangepast.

Doel van deze wiki

De informatie in deze wiki is fictief. Echter ik baseer het vaak (losjes) op ervaringen en gebeurtenissen IRL (In Real Life) bekeken door een nuchtere Nederlandse lens.

Toekomstvisie Nederland

Mijn doel is om met deze wiki en wat ik hier opschrijf niet alleen een wereld te scheppen, maar ook om een visie te presenteren voor een Nederlandstalige utopie. Niet van de omvang van dit fictieve land, maar inhoudelijk: Qua politieke structuur, qua maatschappij en cultuur.

Utopie

Een utopie is per definite onbereikbaar, desalniettemin is het een goed punt om naar te streven. De stip aan de horizon waar je heen wilt met de maatschappij, je bereikt misschien nooit (helemaal) je doel, maar je komt wél steeds dichterbij.

De Groene Amsterdammer heeft enkele interessante artikelen omtrent het onderwerp.